Perinteisistä maitohapon ja mudan täyttämistä blogiteksteistä poiketen tällä kertaa hypätäänkin keittiön puolelle. Ruokablogia tästä ei tule, mutta myönnän silloin tällöin katsovani kokkiohjelmia ihaillen ja kaihoisasti sekä lisäksi suunnittelen mielessäni upeita ruoka-annoksia, joilla hurmaan kaikki. Minut pidemmän aikaa tunteneet kuitenkin tietävät asian todellisen luonteen... Meidän perheen kokkausgeenit on jaettu - ja ne on ilmiselvästi sujahtaneet rakkaalle kokkina työskentelevälle veljelleni. Mie oon se, joka on mm. leiponut mokkapaloja, jotka olivat niin kovia, että kirveskään ei niihin olisi pystynyt. Ja viime kertaisen lasagnen jälkeen mies totesi, että ei maistu tässä ruoassa rakkaus. No ei varmasti maistu, jos oikeassa kädessä on kapusta ja vasemmassa kädessä tenttikirja! Eli jos miun ruoanlaittotottumukset pitäisi tiivistää muutamaan sanaan, se menisi jotenkin näin: helppoa, nopeaa ja silti ravitsevaa. Kaikki erikoiset keittiökoneet ja lämpömittarit sekä erityiskäsittelyä vaativat ruoka-aineet ovat ehdoton nou-nou.

Siispä tällaiselle tehokkaaseen ajankäyttöön ajautuneelle kokkikolmoselle sopivaksi on osoittautunut mm. smoothiet, joita on nopea surauttaa esimerkiksi väli- tai iltapalaksi. Perinteeksi muotoutuneet marja-, banaani- ja mangosmoothiet saivat ihan uusia ulottuvuuksia, kun pääsin testaamaan Back on Trackin WellAware-granaattiomenajauhetta sekä pinaattijauhetta. Aiemmin olen käyttänyt Back on Trackin WellAwaren ruusunmarjarouhetta puuron, pirtelöiden ja smoothien seassa - etenkin pahimpien flunssakausien aikana toivoen, että ruusunmarjan C-vitamiinipitoisuus ja muut terveysvaikutteet pitävät flunssan loitolla. Sairaspäivien vähyydestä (paremminkin lähes olemattomuudesta) ei ruusunmarjajauheesta liene ollut haittaakaan.


Uudet Back on Trackin smoothiejauheet ovat 100 % puhtaita luonnontuotteita ja soveltuvat mielestäni erittäin hyvin sellaisille, joille marjojen, salaattien ja hedelmien syönti ei jostain syystä ole jokapäiväistä rutiinia. Itse tykkään syödä marjoja aamupuuron kanssa ja hedelmiä välipalaksi, mutta jauheiden avulla ruokavaliotaan saa helposti parin lusikallisen avulla hiottua vielä hieman terveellisempään ja monipuolisempaan suuntaan.


Innostuin kokeilemaan muutamaa smoothieta uusilla Back on Trackin WellAwaren granaattiomena- ja pinaattijauheilla ja alla reseptit, jotka eivät vaadi tehosekoitinta kummempaa keittiövekotinta, erityisiä kokkaustaitoja tai suurta ajankäyttöä. Suurin ajankäytöllinen vaihe oli keittiön siivoaminen sen jälkeen, kun olin saanut lopulta granaattiomenan siemenet irroitettua... 


Vihersmoothie

(2 isoa lasillista)

1 banaani

1 omena

puolikkaan sitruunan mehu

kourallinen lehtikaalia

1 rkl WellAware pinaattijauhetta

4 dl vettä (+ hieman jäitä)


Kaikki ainekset blenderiin tai isoon kulhoon ja tehosekoittimella muutama surautus. Vihreä, (liian) terveellisen näköinen vihersmoothie on valmis. Meillä ei sattunut olemaan pakastimessa jäitä, joten käytin vain kylmää vettä nesteenä, mutta pieni määrä jäätä ei varmasti haittaa lainkaan. Vaikka smoothien vihreä väri ei jostain syystä nostattanut ensisilmäyksellä erityisiä mielitekoja, oli smoothie kuitenkin tosi hyvää ja kelpasi mukisematta jopa meidän perheen raavaammalle osapuolelle. Uskon, että tällainen smoothie toimisi sellaisina päivinä, kun ei muuten tule syystä tai toisesta syöneeksi tarpeeksi hedelmiä tai salaattia. 

Jos edellä esitelty vihersmoothie toimii ikään kuin pääruokana, on seuraavat reseptit jälkiruokaosastoa - terveellisestä sisällöstään huolimatta. 

Smoothie Bowl granaattiomenasta ja mansikasta(1 annos)
1 avokadopuolikkaan 

granaattiomenan siemenet 

noin 1 dl mansikoita (pieni kohmeisuus tuo smoothieen jäätelön tuntua)

1 dl kaurajuomaa (myös maito tai esimerkiksi kookos- tai mantelijuoma käy)

1 rkl WellAware granaattiomenajauhetta


Kaikki ainekset kulhoon ja tehosekoittimella sekaisin. Ohjeen mukainen smoothie on koostumukseltaan melko paksua eli vaatii lusikan kaverikseen, mutta mielestäni lusikoitava smoothie toimii aivan siinä missä juotavakin versio. Smoothien koostumusta on helppo muokata nesteen (kaurajuoman ym.) määrää säätelemällä. Mansikoiden kevyt kohmeisuus ei haittaa lainkaan - päinvastoin. Lusikoitavan smoothien maku ja avokadosta(?) johtuva samettinen koostumus täytti ainakin minun jälkiruokatarpeet täysin. Sen verran raikas ja jäätelömäinen maku lusikoitavassa smoothiessa oli.

Juotava smoothie (1 annos)
noin 1 dl mansikoita

puolikkaan granaattiomenan siemenet

1 rkl WellAware granaattiomenajauhetta

1 dl kaurajuomaa

noin puolikas kourallinen cashewpähkinöitä 

Sama tehosekoittimessa surautus näillekin ainesosille ja eikun ääntä kohti! Hyvää on, voin luvata. Pinaattijauhe sekä monia muita herkullisia WellAware-jauheita (mm. ananas, mango, punajuuri, papaija) on hyvää vauhtia tulossa markkinoille ja ainakin granaattiomenajauhetta voi jo nyt käydä kyselemässä esimerkiksi paikallisesta Punnitse&Säästä -myymälästä. Lisäksi kannattaa tsekata Back on Trackin sivuilta, mistä muualta tuotteita on saatavilla.

Kokkikolmonen kiittää, kuittaa ja kiirehtii luennoille. Kiitos nam!